Jump to content

00 Úvod

By Amaroth
in Česky

Recommended Posts

Jak někteří z vás možná vědí, češi jsou na scéně WoW moddingu (podle nevím jak moc/málo aktuální statistiky) 5. početně nejzastoupenější návštěvníci. Doposud to tak moc nevypadalo, protože jsme neměli vlastní sekci a nikdo ani nevyvinul snahu takovou sekci založit. Přijde mi to jako škoda, proto jsem požádal Steffa o vytvoření našeho místního malého CZ/SK místa na Modcraftu. Jelikož Modcraft je teď více méně neaktivní a zastaralý projekt, přesouvám své návody za asistence Skarna a Corey i sem a budu je aktualizovat zejména zde.

Tuto skupinu sérií návodů budu postupně doplňovat a budu se ji snažit držet alespoň relativně aktuální. Považujte ji za vždy tak trochu ve fázi WIP. Časem můžu doplnit také video verze na mém YouTubu, aktuálně již na několika návodech pracuji a jsou k dispozici na mém kanálu. Co se týče mě, vyznám se ve většině věcech spíše povrchně. Nejsem úplně HC programátor (i když studuji IT) a nejsem ani 3D modelář (i když jsem se v tom konečně začal učit). A neumím to ani nějak moc zázračně s 2D grafikou. Vtip je ale v tom, že ke své práci ani jedno běžně na vysoké úrovni nepotřebuji. Drtivá většina věcí se ve WoWku dá nějak upravit a prakticky cokoliv z toho se člověk zvládne sám naučit v rámci pár dní (pokud chce). V nemálo oblastech se může stát, že vám nebudu umět zodpovědět na dotazy složitějšího technického rázu - pevně však věřím, že mě v takových případech doplní kolegové z (nejen) naší scény, kteří se více zaměřili na techniku a "akademickou činnost" ve WoWku, zatímco já jsem se zaměřoval vždy spíše na maximální praktické využití toho, co mám. Jsem level designer - tvořím mapy za užití už hotových aplikací, modelů a textur, a starám se o funkčnost a scriptování obsahu hry v mapě (levelu), a v této oblasti u mě vždy najdete nejvíce informací. Doposud jsem se také omezil jen na nejčastěji a nejsnáze upravovanou verzi hry 3.3.5a, návody k novějším datadiskům pochopitelně nedodám dříve než s nimi začnu nějak pracovat, což logicky znamená, že vám s nimi zatím nemohu ani pomoct.

Na závěr tohoto úvodu bych chtěl říct, že se budu snažit psát návody podle sebe, svými slovy a svým stylem. Tato sekce nebude (ne v mém podání) sloužit jen jako překlad jakýchkoliv jiných anglických tutoriálů. Každý děláme spoustu věcí úplně jinak (zvlášť zde). Návody budu psát názorně, prokládat je obrázky a příklady. Není to proto, že vás mám za naprosto tupé blby (i když... :P), ale proto, že chci mít jistotu, že vše pochopíte všichni napoprvé, snadno a správně. Děkuji za pochopení. Také bych rád dodal, že mám velmi omezené zkušenosti s Linuxy a naprosto nulové zkušenosti s OS X, takže v problematice týkající se jakkoliv těchto operačních systémů vám nemohu pomoci (že Noggit je Win32 aplikace a vždy bude vám ale mohu říct bez váhání hned).

Pokud budete mít jakékoliv dotazy, návrhy či připomínky, neváhejte zanechat (slušnou a ideálně konstruktivní) zpětnou vazbu. Pokud mě chcete kontaktovat z nějakého důvodu osobně, můžete si mě přidat na Skypu (v profilu), nebo mě kontaktovat skrze PM. Chtěl bych vás jen poprosit, abyste rovnou s přidáním psali, že jste z Modcraftu či MC-Netu, abych si vás rovnou zařadil do správné složky, protože můj Skype je občas šílená spamárna ze všech myslitelných míst a je problém se tam někdy vyznat. Také tu mám už pomalu více lidí, se kterými se musím bavit anglicky, takže zkuste i nějak zmínit, odkud že jste a jakým jazykem že s vámi mám komunikovat. Rovněž chci říct, že vám rád pomohu, ale jen  pokud budete už v koncích poté, co jste zkusili problém vážně zvládnout sami. Pokud mě někdo bude zavalovat ideálně naprosto stupidními dotazy několikrát denně, letí do ignoru, nezlobte se, já nemám čas a nervy odpovídat na 15 konverzací denně, ke kterým to dříve pravidelně spělo.

English YT tutorial channel. Check it out if you preffer videos over walls of text.:
https://www.youtube.com/AmarothEng

I am now completely retired from modding. I am still reading PMs and reacting to them, however, I am not keeping up to date with what is going on in the community and my ability to help you is becoming very limited - I no longer remember some things, I don't have tools installed anymore, and I don't know what is up to date nowadays.

• Create New...